Het belang van loopbaan oriëntatie

Durf jij uit je comfortzone te stappen? Heb jij het lef om verder te kijken dan je neus lang is? Of vind jij het eigenlijk wel makkelijk als een ander voor jou bepaalt? Op jonge leeftijd wordt er van je verwacht dat je een studierichting gaat kiezen. Je bent jong, je luistert keurig naar wat anderen je adviseren, want zij hebben het beste met je voor… Maar is dit wel de juiste keuze voor jou?

Iedere verandering begint bij inzicht. Het maken van een studie- of beroepskeuze begint bij zelfkennis: Wat zijn mijn kwaliteiten/valkuilen? Wat wil ik en wat is voor mij belangrijk?

Als je dit helder hebt, kun je je gaan richten op jouw ontdekkingstocht op de arbeidsmarkt, zodat je zélf een oordeel kunt vormen of iets wel/niet bij je past. In de loop der jaren heb je ongetwijfeld een eigen beeld gevormd van beroepen en sectoren. Dit is veelal gebaseerd op de mening van vrienden/familie of wat je in het dagelijkse leven voorbij ziet komen bij mensen die aan het werk zijn.

Opmerkingen die ik regelmatig hoor als er beroepensuggesties voorbij komen:
“Oh nee, maar dat lijkt me echt niets voor mij…” of “Ik heb weleens gehoord dat…”

Maar is jouw beeld juist?

Ik heb het geluk gehad dat ik, heel wat jaren geleden, op het voortgezet onderwijs de opdracht kreeg om 3 beroepen te kiezen die we moesten uitwerken. We moesten een persoon die dat werk doet interviewen en hiervan een verslag schrijven. Het leek een oersaaie opdracht, maar het heeft op mij veel indruk gemaakt. Als puber wilde ik vooral heel rijk worden en ik kwam uit op accountant, makelaar en iets in het bankwezen. Maar het werd me, dankzij deze opdracht, al heel snel duidelijk dat deze functies totaal niet bij mij paste.

Ga, net als mij, in gesprek met mensen uit verschillende vakgebieden, stel vragen en maak voor jezelf een lijst met voor – en nadelen. Hou het stuur in eigen handen en laat je niet teveel leiden door de mening van anderen. Als jij datgene doet wat bij jou past, dan neemt jouw kans op plezier en succes toe. En dat is wat je wilt, toch?

Een paar maanden later ben ik bij een uitzendbureau terecht gekomen voor een vakantiebaantje. En toen viel mijn kwartje… Mijn herinnering aan de onzekere werkloosheidsperiode van mijn vader was voor mij een belangrijke trigger om op dat moment mijn persoonlijke doel vast te stellen. Ik wilde echt iets voor een ander kunnen betekenen, het liefst in een belangrijk levensthema zoals werk. Het werd steeds duidelijker wat ik wilde en mijn innerlijk vuurtje was aangewakkerd. Ik ben geen studiewonder, maar ik heb sindsdien een heel gericht opleidingstraject gevolgd, zodat ik mijn HBO diploma kon halen. 

Inmiddels ben ik ruim 20 jaar werkzaam als studie-/loopbaanadviseur en geef ik jou graag tips hoe jij jouw zoektocht aan kunt pakken. Daarnaast beschikt het Leerwerkloket over uitgebreide arbeidsmarktinformatie, zodat je een passende en realistische keuze kunt maken. Zodra je de juiste focus hebt ontdekt, denken we uiteraard ook met je mee óf en welke opleiding nodig is om het werk te doen dat je graag wilt doen.

Beroepenvinder.nl is een handige zoekmachine die passende beroepsmogelijkheden laat zien die aansluiten bij jouw competenties en interesses. Dit overzicht geeft je een houvast om erachter te komen waar jij je verder op wil gaan focussen.

Weet je niet waar je moet beginnen, vind je het spannend of loop je vast? Maak dan een afspraak. We helpen je graag op weg!

Geschreven door: Heidi Lammers van onze partner Het Leerwerkloket