Boeren staan onder druk. Een aantal van hen moet gedwongen stoppen. Sommigen kunnen hun hoofd niet meer boven water houden vanwege de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten. Ze kunnen dan gebruik maken van een regeling om vervroegd uit te treden. In samenwerking met ZLTO en de provincie zijn wij een pilot gestart om de boeren te ondersteunen bij het zoeken naar een nieuwe baan.

Boeren zijn zowel manager als doener en daardoor breed inzetbaar

Als je al heel je leven op de boerderij hebt gewerkt dan ben je vooral bezig geweest met je bedrijf. Alles proberen zelf op te lossen en vooral ook heel veel doen. Deze doeners hebben zelf niet in de gaten dat zij managers zijn die daarnaast ook nog kunnen lassen, schilderen, metselen en wat allemaal nog meer. Ze leiden een bedrijf met dikwijls heel veel vee of vierkante meters die bewerkt moeten worden. Dit doen ze zoveel mogelijk zelf. Maar in de oogsttijd huren ze ook mensen in. Van de zaterdag werkers tot bedrijven die in de toptijd gewoon 60 mensen in dienst hebben. 

Een boer is een geboren multitasker

Dat doen ze allemaal zonder dat ze er ook maar enige erg in hebben dat dit normaal door meerdere mensen gedaan wordt. En dan ineens of misschien na een aantal jaren komt het moment om te stoppen of noodgedwongen te moeten stoppen. En dan komt de vraag; wie ben ik, wat kan ik en welke competenties heb ik eigenlijk? Vaak hebben boeren geen idee van welke baan er eventueel bij hen zou passen. Ze twijfelen over wat ze gaan verdienen, hoe te solliciteren en of ze wel binnen 4 muren kunnen werken. Allemaal zaken die ineens op hun pad komen.

Zoveel vragen. ZLTO en Leren en Werken geven het antwoord!

Door een prima afstemming hebben ZLTO en Leren en Werken daar een mooi passend antwoord op gevonden. Met een aantal testen en coachgesprekken en sollicitatietrainingen maken wij de boer en boerin bewust van wat ze allemaal kunnen. Ze leren hoe ze hun vele talenten kunnen inzetten als munitie op de huidige arbeidsmarkt. Het is een prachtige ervaring om met deze mensen te mogen werken. De uitstroom naar werk voor deze doelgroep is groot. Maar ook het laten weten hoe waardevol zij zijn voor de maatschappij geeft het team veel voldoening en de boer een stukje meer zelfvertrouwen.

Wijzer in je Werk is er voor jou

Is er interesse in dit project? Neem dan gerust contact op met het team van Wijzer in je Werk. We hebben al veel mooie verhalen die we kunnen delen.