Annemarie is gezondheidscommunicatiedeskundige en houdt van haar vak als hoofdredacteur. Het liefst zou ze haar huidige werk tot ver na haar pensioen blijven uitoefenen. Of dat gaat lukken is de vraag, want haar vakgebied (uitgeven en communicatie) verandert flink door de digitalisering. Wat betekent dat voor haar? Wijzer in je Werk inspireert haar om te starten met een nieuwe opleiding. 

Veranderen werkomstandigheden

Annemarie: “Samen met compagnon Sandra run ik Uitgeverij Zezz, gespecialiseerd in omgaan met zorg en ernstige ziekte. Hier ben ik degene die nieuwe boeken en magazines ontwikkelt. Fantastisch vind ik het om vanuit het niets een heel nieuw blad te zien verschijnen, zodat mensen die te maken hebben met een ernstige ziekte, zoals kanker of dementie, toegang hebben tot begrijpelijke informatie. Zo geven we in onze Pal voor u-uitgaven al jarenlang voorlichting over palliatieve zorg. En via metzorgleven.nl delen we gezondheidsinformatie over gezond omgaan met een ernstige ziekte.

Al een paar jaar merk ik dat mijn werk en werkomstandigheden veranderen. Communicatie en voorlichting gebeurt steeds meer online, steeds minder in drukwerk. Kan ik hier net zo goed in worden als jongere generaties, die zijn opgegroeid in een digitale wereld? En vind ik dat wel leuk? En ik heb steeds minder afspraken buiten de deur, zodat ik soms hele dagen achter mijn computer zit. Vreselijk, dat hou ik geen vijftien jaar vol.”

Tijd om in actie te komen!

Gratis loopbaanadvies

Via via wordt Annemarie gewezen op het gratis loopbaanadvies bij Wijzer in je Werk. Wat een timing! Annemarie maakt meteen een afspraak, want dit is de kans om concreet aan de slag te gaan met haar loopbaanvraag. Na een uitgebreid intakegesprek met een loopbaanadviseur krijgt ze een aantal vragenlijsten toegestuurd met als onderwerpen “Waar liggen mijn interesses?”, “Wat is mijn ‘stijl’?” en “Wat is mijn werkmotivatie?”. Uit de tests komen drie thema’s naar voren die Annemarie verder gaat onderzoeken: sociaal, media en wetenschap. Wellicht een nieuwe opleiding?

Annemarie mag rondsnuffelen in een online databank en haar tien favoriete beroepen uitkiezen. Natuurlijk komt ook haar huidige functie voorbij, maar ze ontdek dat gedragswetenschapper of coach haar ook aanspreken. Toch een eyeopener. De loopbaanadviseur adviseert in het eindgesprek om te onderzoeken of een sociaal beroep als coach een mogelijkheid is. Ook signaleert de loopbaanadviseur nieuwsgierigheid naar de academische wereld. Is promoveren een optie?

Eigen bedrijf

Annemarie: “Een paar maanden suddert er van alles in mijn hoofd. De twee richtingen spreken me allebei aan, maar het wordt me wel duidelijk dat ik mijn eigen bedrijf niet wil opgeven. Valt er iets te combineren? Dat lijkt me wel. Al jarenlang volg ik de wetenschappelijke ontwikkelingen over leven met een ernstige ziekte. Ik besluit om erover te schrijven op metzorgleven.nl

Daar laat ik het even bij. Totdat corona voorbij komt en me weer aan het denken zet. Alle afspraken buiten de deur vervallen en ik merk dat ik dat mis. Ik heb behoefte aan contact in levende lijve., niet aan zoom-meetings. Ik wil graag mijn kennis over omgaan met ziekte delen in persoonlijke gesprekken . Maar natuurlijk! Het  kwartje valt en ik verdiep me in de allerlei coachingsopleidingen. En over een paar weken is het zover: dan begin ik aan de opleiding levenscoach. Ik heb er zin in!”

Contact

Wil jij ook meer te weten komen over de mogelijkheden voor jouw situatie? Neem dan helemaal vrijblijvend contact op met Wijzer in je Werk.