Een podcast, je kunt er niet meer omheen. Je collega luistert er dagelijks één tijdens het koken, de buurman tijdens zijn wandelpauze en je vriendin host zelfs een eigen podcast. Maar wat is een podcast nu eigenlijk? En heb je er ook wat aan voor je loopbaan?

Wat is een podcast?

Een podcast is een audioverhaal. Het woord is een samentrekking van iPod en broadcast. Een podcast is als het ware vergelijkbaar met een radioprogramma. Alleen beluister je het niet via je radio, maar wel via een digitale muziekspeler of je smartphone. De gemiddelde podcast duurt tussen de 30 en 60 minuten. Podcasts zijn er in allerlei soorten en maten, zo heb je podcasts die zich richten op zelfontwikkeling, media, politiek, hobby’s, een huis kopen en waargebeurde misdaad verhalen. 

Waarom een podcast luisteren? 

Het luisteren van een podcast is laagdrempelig en kan je kennis verrijken. Daarom is de populariteit van podcasts de laatste jaren enorm toegenomen en daarmee ook het aanbod. 

Mensen luisteren vooral ter ontspanning en amusement naar een podcast, maar ook voor persoonlijke ontwikkeling, het volgen van interessante personen en het laatste nieuws.

Podcasts hebben een educatief karakter, het zorgt voor het delen van kennis van verhalen waardoor je er wat van op kan steken. 

Je kan naar een podcast luisteren wanneer het jou uitkomt, je kan namelijk via je telefoon of laptop luisteren via verschillende kanalen. Je hoeft niet naar een scherm te kijken, enkel te luisteren. Zo kun je bijvoorbeeld naar een podcast luisteren wanneer je een wandeling maakt, in de file staat maar ook wanneer je dat vervelende huishoudelijke klusje doet. 

Podcast tips

Doordat er zo’n enorm groot aanbod is, kun je gemakkelijk verdwalen tussen al die verschillende opties. Daarom geven wij je een aantal tips van podcast series die zich richten op loopbaan ontwikkeling en werkgeluk. 

  • De podcast serie “De loopbaancoach” waarin sociaal psycholoog, docent en loopbaancoach Japke Ebbinge je meeneemt in zijn gesprekken met experts op het gebied van loopbaanontwikkeling.
  • Happy@Work, bestaat uit veel korte afleveringen die zich richten op het vinden van jouw werkgeluk. Elke aflevering richt zich op een ander onderwerp waarbij Sandy, psycholoog en oprichter van de empowerment company,  je meteen praktische tips geeft. Een ideale podcast wanneer je het lastig vindt om jouw concentratie lang vast te houden bij het luisteren. 
  • Werk & leven. Het West-Vlaamse duo Kelly Deriemaeker en Anouck Meier praten op humoristische wijze over hun work-life balance. Deze podcast richt zich op het inspireren activeren en aanmoedigen van het maken van eigen keuzes in werk en leven. Zij stellen zichzelf hardop verschillende vragen over het leven en hoe zij de balans houden. Ze gaan op zoek naar antwoorden, tips en tricks. Let op, het duo spreekt Vlaams. 
  • In de podcast serie “Werkt het?” bespreekt psycholoog en loopbaancoach Edith ter Hoeven verschillende onderwerpen met betrekking tot werk. Het doel van deze podcast serie is opnieuw de regie pakken in je eigen loopbaan. Edith spreekt vanuit voorbeelden in haar eigen werk als psycholoog en loopbaancoach. Ze gaat in gesprek met verschillende mensen en laat dit gesprek horen in haar podcast. 

Zet die podcast eens op en ervaar zelf of het luisteren hiernaar wel of niet bij je past.