Als je gaat solliciteren is een goed curriculum vitae, ofwel een cv, onmisbaar. Maar wanneer is een cv goed? Wie bepaalt dat? Wat zet je wel en wat zet je niet in je cv? Hoe maak je nou een cv dat voor je werkt? Hierbij geeft Wijzer in je Werk je een cv-checklist en een aantal tips.

Het cv gaat over jou, het is en blijft jouw document: blijf bij jezelf

Dit is de belangrijkste tip die wij je kunnen geven. Wellicht heb je al een of meerdere cv-workshops gevolgd en heb je verschillende tips gekregen die niet altijd met elkaar overeenkomen. Hieruit blijkt wel dat iedereen op een eigen manier naar een cv kijkt. De een vindt dit, de ander vindt dat. Maar wat vind jij? Kies je eigen stijl, een stijl die bij je past. Gebruik geen moeilijke of dure woorden als je deze nooit gebruikt. Schrijf geen lange verhalen als je zelf kort van stof bent. Ben je creatief? Laat dit dan zien in je cv. Zorg ervoor dat je alles wat je in je cv vermeldt, kunt uitleggen, op jouw eigen manier. Neem alle tips ter harte, maar bepaal zelf wat je er mee doet. Het is jouw cv, het gaat over jou. 

Wat is de functie van een cv?

Een cv is een overzicht van persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaringen. Met jouw cv maak je een eerste indruk bij jouw potentiele werkgever. Je wilt de werkgever nieuwsgierig maken naar meer, je wilt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, je wilt die baan! Hoe zorg je hiervoor? Door een cv te laten leven, door het persoonlijk te maken. Door niet alleen een opsomming te geven van wat je hebt gedaan, maar vooral te vertellen wie jij bent. De werkgever neemt geen cv aan, maar een persoon die past bij de organisatie.

Hoe maak je je cv persoonlijk?

Schrijf een persoonlijk profiel: wie ben je, wat kan je, wat wil je. Let op, het gaat hier niet over de vacature. Waarom jij geschikt bent voor de vacature vermeld je in jouw sollicitatiebrief. Het persoonlijk profiel gaat over jou, over dingen die jou typeren en kenmerken, over wie jij bent, ook buiten het werk. Hoe zie jij jezelf? Wat maakt jou wie jij bent? Waar sta je voor, wat drijft jou? Vind je dit lastig om te beschrijven? Vraag een goede vriend(in), je partner, een (oud) collega of ouder eens om jou in een aantal woorden te omschrijven en verwerk dit in jouw tekst. 

Je laat jouw cv nog meer leven met een profielfoto. Hiermee geef je je cv letterlijk een gezicht. Zorg ervoor dat het een actuele nette foto is van goede kwaliteit en met een rustige achtergrond. Soms zien we cv’s met een vakantiefoto, foto’s van slechte kwaliteit of foto’s van tien jaar geleden op een cv. Dat kun je beter niet doen.

Hoe laat je je cv opvallen?

Naast een goede inhoud van je cv is ook de opmaak belangrijk, het oog wil ook wat. Het traditionele cv met alleen tekst zien we steeds minder vaak. Je wilt je cv laten opvallen ten opzichte van cv’s van andere kandidaten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kleur of beeld toe te voegen. Op internet zijn veel gratis templates en voorbeelden van cv’s te vinden. Doe er je voordeel mee.

Hopelijk helpt deze blog je verder met jouw cv. Wij wensen je succes!

Download de handige Wijzer in je Werk cv checklist!

En wil jij ook een cv dat voor je werkt? Vergeet dan niet om onze 8 cv tips te downloaden!