Wij jongeren, millennials, generatie Y (of hoe we ook genoemd worden), switchen sneller van baan. Waar je ouders de 40 jaar in dienst behalen, ben jij alweer voor bedrijf nummer vier aan het werk. Maar wanneer switch je nu van baan en moet dat? Iedereen heeft wel eens geen zin om naar werk te gaan en telt op vrijdag de uren tot het weekend.

Deze signalen geven aan: tijd voor een andere baan!

· Luister naar je lichaam

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Wanneer jij je vermoeid en futloos voelt en jezelf van weekend naar weekend sleept, is dit een signaal vanuit je lichaam dat er iets mis is. Wanneer je dag in dag uit geen puf hebt om op te staan om aan wéér een nieuwe werkdag te beginnen, moet je jezelf afvragen of je zo door wil/kan gaan. 

· Je verveelt je op je werk

Je bent verveeld op je werk. Je ziet de uren voorbij kruipen afwachtend tot de dag weer om is om vervolgens te beseffen dat het pas maandag is. Hoe houd ik deze werkweek vol? Respect voor je doorzettingsvermogen, maar als dit niet alleen bij een tijdelijke dip blijft, is het toch echt tijd om verder te kijken. 

· Je mist uitdaging in je werk

Als je werk je te gemakkelijk afgaat, is het tijd voor verandering. Het is belangrijk dat je blijft leren in je werk. Anders gaat je werk je steeds meer moeite kosten. Ga hierbij na wat jouw kwaliteiten zijn en waar je uitdagingen liggen. Het is niet altijd nodig om weg te gaan bij jouw huidige werkgever, je kan ook binnen de organisatie groeien. 

· Je baan past niet meer in je leven

Werken tot in de late uurtjes, de uit de hand gelopen vrijdagmiddagborrels, onregelmatige werktijden en een lange reistijd. Deze baan was ooit perfect voor jou. Maar nu heb je misschien helemaal geen zin meer om zoveel tijd aan werk en collega’s te besteden. Je leven verandert, je omgeving verandert, jij verandert. En hiermee veranderen ook jouw drijfveren. Ga op zoek naar jouw drijfveren, wat vind jij belangrijk in een baan?

· Je neemt je werkt niet zo serieus meer

“Weer te laat, ach wat maakt het ook uit”. Of “die opdracht kan ook wachten tot morgen”, “ik vind het zo wel best”. Eigenlijk boeit jouw werk je niet meer. Dit is niet alleen voor jezelf ongezond maar ook vervelend tegenover je collega’s en werkgever. 

· Je hoort jezelf klagen!

Je hoort jezelf wel heel vaak klagen over je werk tegenover anderen. Check dit eens bij je vrienden en familie, ben jij altijd negatief over je werk? Vertel je nooit met enthousiasme over je werk? Dan zegt dit eigenlijk ook al genoeg. Het is tijd!

· Een andere baan, maar….het gras is niet altijd groener….

Durf de stap te maken maar onthoud: “het gras is niet altijd groener aan de overkant”. Probeer bij jezelf te toetsen of dit een verlengde “winterdip” is, of je echt toe bent aan ander werk. Blijf bij jezelf, laat je niet opjagen door anderen. Neem je tijd en luister naar jezelf. 

Dian Huizinga is coach bij Wijzer in je Werk

Zit jij vast in je huidige baan? Ben je net je baan verloren? Of heb je andere werkgerelateerde vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!