Na het speciaal onderwijs ronde Joris zijn MBO niveau 1 opleiding af. “Hier heb ik ruim twee jaar over gedaan, niet omdat ik het niet kon, maar door mijn thuissituatie en de stress die dit mij opleverde.” Joris zat niet lekker in zijn vel maar bleef doorzetten, hij deed het jaar overnieuw en wist uiteindelijk toch zijn MBO niveau 1 opleiding af te ronden. Uiteindelijk maakt Joris zijn droom waar!

Mijn droom

“Al vanaf de middelbare school zei ik: ik wil werken in de zorg. Bij mensen thuis of in een verzorgingshuis, het maakt mij niet uit als ik maar met mensen kan werken en hen kan helpen door voor hen te zorgen”. 

Mijn verleden

Al vanaf zijn 6de is Joris bekend bij hulpverlening vanwege zijn thuissituatie. Veel van zijn begeleiders zeiden dat werken in de zorg te zwaar zou zijn. Toch kon Joris deze droom niet uit zijn hoofd zetten. Toen hij klaar was met zijn MBO opleiding ging hij direct aan het werk. “Een uitkering, dat wilde ik absoluut niet. Ik wilde aan de buitenwereld laten zien dat ik het kan. Dat ik zelfstandig ben.” Joris ging aan het werk als productiemedewerker. Hier stond hij bekend als een harde werker, hij werkte consequent en kwam nooit te laat. Na bijna een jaar hier gewerkt te hebben is hij toe aan een nieuwe uitdaging. Het werken in de productie brengt hem niet het werkplezier waar hij naar op zoek is. Allereerst solliciteert hij naar een baan in de zorg, maar hij wordt afgewezen omdat hij geen diploma en geen ervaring heeft binnen de zorg. Hij neemt uiteindelijk een baan als koerier aan en maakt lange dagen en veel overuren. Zijn begeleiders merken dat Joris veel te hard werkt, hij raakt oververmoeid en overbelast waardoor het uiteindelijk niet goed met hem gaat. 

Hulp bij het vinden van een baan

“Ik wilde mezelf zo graag bewijzen dat ik over mijn grenzen ben gegaan. Ik draaide extra diensten voor collega’s naast mijn eigen diensten. Ik sliep slecht, at slecht en voelde me constant heel moe.” Joris cijfert zich volledig weg voor zijn werk en hij maakt geen tijd vrij voor zichzelf of zijn omgeving.  Tot hij uiteindelijk zijn baan verliest vanwege een aantal keren te laat komen. “Ik was ten einde raad. Nu was ik alsnog afhankelijk van een uitkering, terwijl ik zo mijn best had gedaan om mee te kunnen draaien in de maatschappij, om er bij te horen”. Zelf ging ik direct op zoek naar iemand die mij kon helpen om weer een baan te vinden, want ik weigerde een uitkering aan te vragen. Uiteindelijk vond ik deze hulp”. 

Mijn weg

Bij Wijzer in je Werk vertelde Joris over zijn droom om te werken in de zorg. Hij wordt aangemeld voor verschillende testen om zijn capaciteit te meten en kan in overleg met zijn begeleiding starten met een werkervaringsplek bij Brabant Zorg. Bij Brabant Zorg zijn ze erg tevreden met Joris, ze zien zijn passie en motivatie voor het werken in de zorg. Na een aantal weken vind er een evaluatiegesprek plaats met Joris, Brabant Zorg en zijn begeleider. Uit dit gesprek komt naar voren dat Joris een kans krijgt om te solliciteren voor de interne BBL opleiding van Brabant Zorg op niveau 2.  “Het liefst werk ik hier elke dag. Ik begon met twee dagen per week maar vroeg al snel om extra uren. Inmiddels werk ik hier vijf dagen per week vanuit mijn werkervaringsplek. Het is onbetaald en daarom heb ik daarnaast een uitkering aan moeten vragen. Ik stond hier toen wel voor open omdat ik eindelijk stappen kon zetten naar mijn droom. Het werken met ouderen maakt me blij: ik merk dat ik er bij hoor en dat ik gemist wordt wanneer ik er niet ben”. 

Mijn toekomst

Inmiddels is Joris gestart met een BBL niveau 2 opleiding met extra ondersteuning binnen Brabant Zorg. Zijn uitkering was maar van korte duur, omdat hij nu loon ontvangt vanuit zijn BBL dienstverband. 

“Ik heb bewezen dat ik het kan, de opleiding valt me zwaar maar ik wil er alles aan doen om het te kunnen halen. Het werken in de praktijk gaat me wel goed af. Ik voel me gelukkig op dit moment in mijn leven. Dat had ik een jaar geleden niet durven dromen.” 

Wil jij net als Joris, ook hulp om een baan en/of opleiding te vinden die bij je past?  Meld je dan voor een gratis adviesgesprek of bel: 085 130 6470