Richard (32 jaar) werkt vanaf zijn 18e in de horeca, inmiddels is hij werkzaam als assistent-bedrijfsleider bij een restaurant. Het restaurant heeft het zwaar na de tijdelijke sluiting vanwege Covid-19. Richard voelt zich verantwoordelijk en wil niet zomaar het restaurant en zijn collega’s in de steek laten, maar toch heeft de tijdelijke sluiting hem aan het denken gezet. Hij neemt contact op met Wijzer in je Werk en bespreekt in een telefonische afspraak met Dian Huizinga zijn twijfel voor een omscholing met toekomstperspectief. 

De dynamiek van werken in de horeca

Richard is als jonge jongen gestart met werken in de horeca. De hectiek, het onregelmatige en het sociale contact paste hem helemaal. Met veel plezier heeft Richard ruim vijftien jaar in de horeca gewerkt. Sinds twee jaar valt het werk hem steeds zwaarder. Hij heeft het gevoel veel te missen van familie en vrienden. Wanneer iedereen vrij is, is Richard aan het werk. Avonden, weekenden, feestdagen, het lijkt hem steeds zwaarder te vallen. Hij krijgt geen energie meer van zijn werk en komt regelmatig vermoeid thuis. Toch blijft Richard doorgaan; hij legt uit zo aan het ritme gewend te zijn dat hij er niet bij stil stond. 

Toekomst

Tot de verplichte sluiting van het restaurant naar aanleiding van de maatregelen omtrent Covid-19. Richard komt thuis te zitten en krijgt opeens de tijd om even stil te staan, tijd voor zichzelf om na te denken. En deze tijd heeft hem het inzicht gegeven dat het werken in de horeca niet meer bij hem past. Hij legt uit dat hijzelf, maar ook zijn leven is veranderd. Hij woont inmiddels samen met zijn partner en merkt dat ook zijn vrienden gesetteld zijn, een gezin hebben en niet meer zo flexibel zijn. Richard besluit zich te gaan verdiepen in zijn mogelijkheden en komt uit bij Wijzer in je Werk

Na het tweede telefonische gesprek vraagt hij Wijzer in je Werk om hulp bij het ontdekken van zijn kwaliteiten. Richard wil erachter komen waar zijn passie ligt. Hij staat open voor omscholing maar wil allereerst bij zichzelf nagaan welk beroep bij hem past. Dian stelt voor hem aan te melden bij Leren en Werken. Zij zijn gecertificeerd om testen af te nemen, waaronder kwaliteits-, capaciteits- en interessetesten. Richard stemt hiermee in en wordt aangemeld bij Leren en Werken. Hij wordt uitgenodigd voor een intakegesprek en vult vervolgens vanuit huis de testen in. In een nabespreking wordt de uitslag van de testen met Richard besproken en krijgt hij tips en handvatten mee om hiermee verder te gaan. 

Richting met Wijzer in je Werk

Na het traject bij Leren en Werken laat Richard weten interesse te hebben in de installatietechniek. Een goede vriend van hem en zijn buurman werken beide in de techniek. Hij heeft met hen hierover gesproken en met beide een meeloopdag afgesproken. Zo kan Richard het werken in de praktijk ervaren en ontdekken of werken in de techniek bij hem past, alvorens hij zich wil laten omscholen. Richard heeft een zetje in de goede richting gekregen. Hij is gemotiveerd om stappen te zetten nu hij weet waar zijn interesses en mogelijkheden liggen. Hij kiest voor een totaal andere richting en voor omscholing met toekomstperspectief.