Na je opleiding ben je in je baan gerold en na 15 jaar in dezelfde functie te hebben gewerkt, verlies je je baan. In de loop der jaren heb je je weleens afgevraagd of het werk nog wel bij je paste. Nu je geen werk meer hebt, wordt deze vraag echt actueel. Hoe pak je het aan en ga je je oriënteren? 

Baan verloren door de coronacrisis

Eva is door de coronacrisis haar baan verloren. Ze was werkzaam als gastvrouw in de horeca. Eva: “Op het moment dat ik contact zocht met Wijzer in je Werk wist ik echt niet waar te beginnen. Wat was het fijn om een luisterend oor te vinden bij mijn loopbaanadviseur”. Tijdens het eerste gesprek heeft Eva verteld dat zij het werk als gastvrouw altijd met plezier heeft gedaan. Dit plezier zat vooral in het contact met mensen, servicegericht en dienstverlenend bezig zijn. Eva heeft nooit een andere functie gehad en weet niet goed haar competenties te benoemen. Daarnaast weet ze vooral wat ze niet wil maar niet wat ze wél wil doen.

Oriënteren en in actie komen

Na het in kaart brengen van haar kwaliteiten, vaardigheden, eigenschappen en interesses, kwam een aantal onderwerpen samen: contact met mensen, adviseren, behoefte aan structuur en duidelijke regels, ontwikkeling, samenwerken, nauwkeurig werken en bovengemiddelde interesse voor de zorgsector. Eva is aan de slag gegaan met een opdracht en werd steeds nieuwsgieriger naar de functie van apothekersassistente, één van de beroepen die aan de hand van haar competenties en interesses naar voren is gekomen. Tijdens een vervolggesprek is Eva aangespoord om te gaan ontdekken en voelen of de functie echt iets voor haar kon zijn. De fase van doen, gerichte acties en niet blijven stilstaan in de ‘denk’ stand is aangebroken!

Meeloopdag

Eva is binnen haar netwerk op zoek gegaan naar iemand die werkzaam is als apothekersassistente. Eva: “Het gesprek aangaan met iemand uit de praktijk was ontzettend leerzaam. Vragen als: hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit, welke vaardigheden pas je het meest toe in je functie, hoe verloopt de samenwerking en is de (werk)sfeer binnen de apotheek en hoe kun je verdieping aanbrengen in je werk of jezelf verder ontwikkelen zijn aan bod gekomen.” De volgende stap was een dag meelopen. Gelukkig was dit voorafgaand aan de verscherping van de maatregelen rondom het coronavirus mogelijk. Eva: “Ik heb een hele interessante meeloopdag gehad en echt een goed beeld kunnen krijgen van de functie. En wat ikzelf ook heel belangrijk vond; mijn gevoel zat goed. Ik voelde mij direct op mijn plek.”

Oriënteren gewoon doen!

Oriënteren is essentieel om een goede keuze te kunnen maken, een investering in je toekomst. Je moet het gewoon doen. Eva’s belangstelling is gewekt en heeft als resultaat dat ze zich momenteel aan het verdiepen is in het aanbod van opleidingen tot apothekersassistent. Ze is er nog  niet. Nog een aantal keuzes te gaan, welk opleidingsinstituut, welke opleidingsvorm? Eva: “Het oriëntatieproces heeft mij veel energie gegeven. Ik ben nu gericht aan de slag met mijn toekomst!”