Tot 1 jaar geleden bouwde Puck nog websites voor bedrijven. Dit najaar start ze na 2 intensieve studiejaren met haar stage als verpleegkundige in een ziekenhuis. Waarom verkiest ze een beroep in de zorg (door het UWV aangeduid als kansrijk beroep) boven een carrière als ondernemer? En wat kun jij daarvan leren?

“Als kind keek ik al uit naar een baan met actie, bij defensie of bij de politie. Dat leek me het mooiste dat er bestond, mensen helpen in hele diverse en acute situaties. Maar door mijn gehoorproblemen zou ik helaas nooit door de selectie komen.”

Het lot bepaalt dus uiteindelijk anders. En na een studie commerciële economie en een aantal banen kiest ze ervoor om van haar hobby haar werk te maken: ze start als zelfstandig webbouwer.

“Door mijn achtergrond in commerciële economie keek ik altijd verder dan het mooie plaatje. Volgens mij is een website niet alleen een online visitekaartje, maar kan echt voor je bedrijf werken. Naarmate de jaren vorderden, werden projecten groter en websites complexer. Tegelijk nam mijn voldoening in dat werk af. Ik kreeg steeds vaker het gevoel dat het te groot werd voor mij als zzp’er. Daarnaast miste ik collega’s om me heen én ik wilde meer betekenisvol werk doen.”

“Als je niet happy bent in je werk: durf te veranderen!”

Van fulltime ondernemen naar deeltijdstudie Verpleegkunde

Medio 2020 doet de coronapandemie zijn intrede in Nederland. Het werk van artsen, verpleegkundigen en andere beroepen in de zorg is belangrijker dan ooit. En als Puck dan ook nog eens van dichtbij meemaakt wat verpleegkundigen voor mensen kunnen betekenen in moeilijke situaties, zet dat haar aan het denken. En ze besluit haar hart te volgen.

“Het is niet zo dat ik op één moment ineens het licht zag. Het was echt een proces waarin ik van dichtbij zag hoe belangrijk het werk van verpleegkundigen was. Ik volgde een online open dag en proefles en besloot niet lang daarna een gok te wagen en me in te schrijven voor de 4-jarige deeltijdopleiding Verpleegkunde aan Fontys Hogescholen in Eindhoven. Deeltijd, zodat ik het kon combineren met mijn ondernemerschap. Daarnaast kon ik zo ontdekken of het bij me zou passen en of studeren nog zou lukken.”

Wilskracht, motivatie en steun

Per week hoeft ze weliswaar maar één dag en avond les te volgen, de vakken waar in een voltijdstudie 11 uur voor staat, moet zij in drie uur doen. Ze kan dat in het begin goed combineren met haar ondernemerschap. Maar naarmate die overgangsperiode vordert, merkt ze dat ze daarin een keuze moet maken. Ze draagt projecten over en richt zich vanaf dan volledig op haar studie.

“We begonnen in september 2020 met 4 klassen. Deels mensen uit de zorg, maar ook docenten, oud-politieagenten en mensen die door omstandigheden tijdelijk niet gewerkt hadden, maar opnieuw aan de slag wilden. Ik was de enige ondernemer in de groep. Van die 4 klassen zijn er nu nog 2 over; het is geen gemakkelijk traject om weer terug in de studiebanken te gaan. Maar met wilskracht, motivatie en een omgeving die je steunt is het te doen.”

“Eerst hielp ik bedrijven, nu help ik mensen!”

Durf te veranderen. Kies voor iets dat écht gelukkig maakt.

Puck kiest ervoor haar hart te volgen naar een kansrijk beroep in de zorg. Toch kent het de nodige onzekerheden en heeft ze ook best getwijfeld. Wat kun jij leren van haar ervaringen?

“Het leven is te kostbaar om op z’n beloop te laten. Als je niet happy bent, als het niet voor je werkt, moet je durven veranderen. Dat zal niet altijd makkelijk zijn maar probeer het en zet door. Weet waarvoor je het doet en zorg ervoor dat je gelukkig wordt. Eerst hielp ik bedrijven, nu help ik mensen. Ik heb weer collega’s om me heen én doe iets wat me heel veel voldoening geeft.”

“Nog anderhalf jaar en dan ben ik afgestudeerd verpleegkundige. Dan hoop ik uiteindelijk een werkplek te vinden op een spoedeisende hulp, op de ambulance of op een intensive care. Kom ik toch mooi uit bij de actie die ik als kind altijd zo mooi vond…”


Op werk.nl lees je welk kansrijk beroep er nog meer is op dit moment. Wil jij net als Puck een carrière switch maken maar weet je niet goed wat je écht gelukkig maakt? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij Wijzer in je Werk. Onze samenwerking met vele partners opent deuren. Ook voor jou.