Bij je oriëntatie over de mogelijkheden van een opleiding of andere vormen van leren komt vast ook de vraag bij je op: “Hoe ga ik dit betalen?”. In deze blog geven we je een overzicht van een aantal regelingen en subsidies.

Levenlanglerenkrediet

Als eerste het Levenlanglerenkrediet: heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Onder bepaalde voorwaarden kun je geld lenen om het collegegeld of lesgeld te betalen. Deze regeling geldt alleen bij een volledige MBO, HBO of Universitaire opleiding. Zie hier voor meer informatie.

Fiscale scholingsaftrek

Je kunt studiekosten (scholingskosten of kosten voor een EVC-procedure) onder voorwaarden aftrekken bij je belastingaangifte. Op termijn wordt deze fiscale regeling vervangen door een andere regeling (STAP-budget). De regeling in de huidige vorm blijft in ieder geval t/m eind 2021 bestaan.

Regeling NL leert door

Regeling NL Leert Door: het kabinet geeft in 2021 €200 miljoen uit voor omscholing en ontwikkeling. Met de regeling NL Leert Door subsidieert de overheid diverse online opleidingen die jij gratis kunt volgen. Zie ook onze blog ‘Vind je update’.

Transitievergoeding bij ontslag

De transitievergoeding is een financiële vergoeding bij ontslag of het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst. Je kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor (om)scholing zodat de overstap naar een andere baan makkelijker wordt.

Sectorale regelingen

Ben je werkzaam in een bepaalde sector of wil je een overstap maken naar een andere sector? Er zijn verschillende sectorregelingen zoals:

  • Subsidie zij-instroom docenten: onderwijsinstellingen kunnen subsidie ontvangen om mensen aan te nemen en in staat te stellen om via een zij-instroomtraject binnen twee jaar hun onderwijsbevoegdheid te halen. 
  • Werk jij in de culturele of creatieve sector? Dan is er: Werktuig PPO (2021-2024): regeling voor investering in je professionele ontwikkeling. Voor medewerkers in loondienst én ZZP’ers binnen deze sector.

Voor werknemers in loondienst

Werk je in loondienst en wil je een opleiding volgen? Ga met je werkgever in gesprek over de scholingsmogelijkheden. Vaak zijn er afspraken gemaakt in de cao, zoals een persoonlijk ontwikkelbudget.

Heb jij advies nodig bij jouw volgende loopbaanstap? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag op weg!