Vind in 10 stappen je droombaan met LinkedIn

Ben jij op zoek naar een baan? Of onderzoek je de mogelijkheden om van baan te switchen? Of misschien ben je niet actief op zoek, maar sta je er wel voor open om door een bedrijf of recruiter te worden benaderd? Schakel dan zeker de hulp in van het team van Wijzer in je Werk. En dit blog over je in 10 stappen kunt solliciteren met LinkedIn is een mooie aanvulling hierop!

1. Professionele profielfoto

Solliciteren met LinkedIn start met het oppoetsen van je profiel. Het eerste waar mensen naar kijken op jouw profiel is naar je profielfoto. Zo maken ze zich een voorstelling van hoe je echt bent. Zorg daarom voor een professionele en vriendelijke foto. Laat er een aantal maken door een fotograaf of een kennis die goed kan fotograferen. Maak eerst zelf een selectie uit de beste foto’s en haal je foto’s dan door de gratis tool Photofeeler. De app geeft direct aan hoe competent, maar ook hoe leuk en invloedrijk je overkomt. Met behulp van de app kies je de beste foto.
Vraag dan aan je netwerk welke zij het beste vinden en selecteer zo de winnende foto. Wanneer je de foto wijzigt op LinkedIn, kun je meteen laten weten dat je gaat solliciteren en naar welke baan je op zoek bent. Twee vliegen in één klap!

Solliciteren met LinkedIn > test je profielfoto met Photofeeler

2. Kies een achtergrondfoto met betekenis

Kies een goede achtergrond- of coverfoto. Je kunt hier wat meer over jezelf laten zien, maar hou het wel professioneel. Zet niet teveel tekst op je LinkedIn achtergrondfoto. Een paar woorden maximaal. Kijk eens op sites als Pexels, Pixabay of Unsplash of je daar een mooi beeld tegenkomt dat je aanspreekt. Met een (gratis) programma als Canva kun je een beeld eenvoudig grafisch wat oppoetsen of er tekst aan toevoegen. 

3. Bedenk een goede headline

De meeste mensen noemen hier hun functietitel, maar je kunt veel meer doen met je LinkedIn headline. En dat heeft nut! Want je LinkedIn headline wordt ook door Google opgepakt. Zorg daarom dat je weet op welke trefwoorden je gevonden wilt worden en verwerk deze in je headline. Je hebt 120 karakters voor je headline, benut ze allemaal! 

4. Pas je algemene samenvatting aan

Het schrijven van een tekst voor de samenvatting op je LinkedIn profiel staat bij velen niet zo hoog op de agenda. En toch is ook deze tekst erg belangrijk. LinkedIn heeft een hele goede zoekfunctie en die wordt veel gebruikt. Wanneer jouw profielteksten aansluiten op de zoekwoorden waarmee jouw toekomstige werkgever naar medewerkers zoekt, vergroot je de kans dat jij wordt gevonden. Je vindt jouw LinkedIn samenvatting bovenaan je profiel net onder je foto. Je kunt er 2000 karakters kwijt. In je samenvatting omschrijf je je zakelijke zelf op basis van de inhoud van je werkzaamheden, je talenten en de problemen die je hebt opgelost voor je vorige werkgevers. Je kunt er vele kanten mee op. Zoek een vorm die bij je past, maar laat je passie voor wat je graag doet goed overkomen. 

Een paar schrijftips: 

  • Trek direct de aandacht met een goede openingszin. 
  • Schrijf actief! Vermijd woorden als ‘kunnen’, ‘worden’ en ‘zullen.’Voeg voldoende relevante zoekwoorden toe, maar zorg wel dat je tekst goed leesbaar blijft. 
  • Gebruik een opsomming om wat ‘lucht’ in je tekst te brengen.
  • Omdat het oog wat wil, raden we je aan om ook beeld toe te voegen.
  • Geef duidelijk aan dat je beschikbaar bent. 

Waar bovenstaande tips vooral bedoeld zijn om je profiel beter vindbaar te maken, gaan we in de laatste vijf tips kijken naar hoe je zelf naar werk kunt zoeken op LinkedIn.

5. Solliciteren met LinkedIn: vacaturefunctie

Klik in het menu op vacatures en je ziet dat Linkedin al een grove selectie voor je heeft gemaakt van banen die mogelijk interessant voor je zijn. Deze voorzet is gebaseerd op jouw opleiding, ervaring en activiteiten op LinkedIn.

Bekijk deze video van het UWV waarin Femke en Cheretie uitleggen hoe je LinkedIn kunt inzetten voor het vinden van een baan: 

6. Een geschikte baan vinden door de reguliere LinkedIn zoekfunctie te gebruiken

Vul de naam van het beroep in waar je naar zoekt. En selecteer dan de juiste regio. Je kunt filteren op het moment dat een vacature is geplaatst om zo de actieve vacatures te bekijken. Je kunt ook het niveau van de baan invullen en je ziet er nog veel meer filters. Klik door op de banen die je ziet verschijnen. Lees verder over het bedrijf en bekijk de details van de functie.

7. Sla vacatures op

Stel je bent actief op zoek. Je ziet dan vast een groot aantal vacatures die je wel wat lijken. Je wilt dan eerst verder onderzoeken welke baan het beste bij je zou passen. Zo kun je bepalen waar je echt op wilt solliciteren. Dan kun je gebruik maken van de mogelijkheid om banen op te slaan op je LinkedIn profiel. 

8. Solliciteer met LinkedIn

Bij veel bedrijven kun je direct online solliciteren via hun eigen website. Wat je ook kunt doen is solliciteren via LinkedIn zelf. Dat kan op twee manieren. Bijvoorbeeld met de blauwe ‘solliciteer’ knop die je in LinkedIn ziet. Je krijgt dan de vraag of je je profiel wilt delen met de persoon die verantwoordelijk is voor die vacature en je wordt doorgeleid naar een externe site. Wanneer je de knop ‘easy apply’ ziet, kun je direct via LinkedIn solliciteren. Je kunt dan je gegevens en je CV via LinkedIn uploaden.

9. Opgeslagen vacatures beheren

Bekijk de vacatures die je hebt opgeslagen. Solliciteer op of verwijder een opgeslagen vacature en bekijk hoeveel nieuwe functies er worden aangeboden.

 

Hier zie je de vacatures die je hebt opgeslagen.

10. Stel een alert in

Je kunt LinkedIn vragen om je op de hoogte te houden wanneer er een nieuwe relevante vacature is verschenen. Schakel daarvoor de ‘vacaturemelding’ bovenaan de pagina Vacatures in. 

Download de handige LinkedIn profiel checklist!

Wil je meteen aan de slag met je LinkedIn profiel en heb je behoefte aan een checklist die je kunt afvinken? Dat snappen wij! Daarom hebben we deze handige LinkedIn profiel checklist voor je gemaakt. Download deze vandaag nog! We wensen je succes met je sollicitatie. En mocht je hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.