Tijdens het Loopbaan Café ontmoeten werkzoekenden en ondernemers elkaar op een laagdrempelige manier. Deze opzet is een succesformule want het heeft al meer dan 24 mensen aan een baan geholpen. 

De energieke Susanne bezoekt het Loopbaan Café in Sint-Oedenrode. Ze is super gemotiveerd en een echte aanpakker met een kleurrijk werkverleden in allerlei functies. Ze is verkoopster geweest, heeft als kok gewerkt en een tijd in de thuiszorg gewerkt. Kortom een schaap met 5 poten. Op het moment dat ze het Loopbaan Café bezoekt, zit ze al een tijdje thuis. 

Stilzitten is niet mijn ding

En dat stilzitten zint haar niet. “Ik werd er rusteloos van en wilde veel liever weer aan de slag. Maar ik wist op dit moment niet zo goed wat ik wilde, alleen dat ik iets zinnigs wilde aan doen. Welke richting moet ik op? Welk type werk past nou echt bij mij?” Daarom aarzelde ze geen moment toen ze zag dat er een Loopbaan Café werd georganiseerd. 

Het loopbaan Café; kennis delen en laagdrempelige ontmoetingen

De opzet van de bijeenkomsten is in grote lijnen steeds hetzelfde. Er wordt gestart met een algemeen verhaal. Daarna een sessie waarin werkgevers en werkzoekenden op een ludieke manier kennis met elkaar kunnen maken. Vervolgens vinden er een aantal workshops plaat die interessant zijn voor zowel werkgevers als werknemers. Verder kun je je laten informeren over omscholing, een LinkedIn profiel foto laten maken en een CV training volgen.

Susanne wil graag aanpakken

Die avond opende de ogen van Susanne. Door gesprekken met het UWV en Leren en Werken Noordoost Brabant kreeg ze nieuwe inzichten. Voorheen kwam er nooit een duidelijke richting uit de beroepskeuzetesten die ze had gedaan. “Ik had gewoon een brede interesse. Maar tijdens het event werd er echt doorgevraagd. Wat vond ik leuk aan het werk wat ik al gedaan had? Wat zou ik liever niet meer doen? Waar liep ik tegenaan? En dan kom je er op zo’n avond achter dat er zeker een rode draad in mijn eerdere banen zat. Ik word blijkbaar graag uitgedaagd en hou ervan om echt te knallen. Liever lekker druk dan een rustige dag waarbij ik de uren tel. Na de gesprekken volgde het idee dat een baan als orderpicker of logistiek medewerker misschien goed bij mij zou passen. En dat klopte. Heerlijk een baan met veel druk op de ketel want dan vliegt de dag voorbij.”

Loopbaan Café werkt

Dat de formule werkt, zie je ook aan de cijfers. Er zijn inmiddels al meer dan 24 mensen aan het werk door dit project waarvan veel 50-plussers. Zij zijn hun vaste baan kwijtgeraakt en nog lang niet klaar om achter de welbekende geraniums te gaan zitten. Velen willen zo snel mogelijk weer aan de slag en dat is niet altijd even makkelijk. Het kleinschalige en lokale karakter is de kern van het succes van de formule. Je doet als het ware zaken met je buurman en dat voelt goed. Het zijn echt de lokale schouders die zo’n project dragen. 

Ook in gesprek om erachter te komen wat bij je past?

Het team van Wijzer in je Werk helpt je graag verder. Wij kennen organisaties en initiatieven in de regio op het gebied van Leren en Werken. We weten wanneer er leuke events worden georganiseerd die interessant voor je zijn. Neem dus die eerste stap en vul een formulier in. Dan kijken we samen waar we kunnen beginnen.

PS. De namen in dit blog zijn aangepast vanwege privacyredenen.