Met de publicatie van het overzicht ‘Kansrijke beroepen’ laat UWV zien welke beroepen goede baankansen bieden. De kans op werk verschilt van beroep tot beroep. Dat heeft te maken met het aantal vacatures, maar ook met het aantal mensen dat op zoek is naar dezelfde soort baan. Sommige beroepen bieden voldoende tot goede kans op werk, dit noemen we ‘kansberoepen’. Veel van deze ‘kansberoepen’ bestaan uit werken in de techniek. In veel technische beroepen is er namelijk nog steeds sprake van een personeelstekort terwijl de techniek steeds groter wordt. De techniek biedt daarnaast ook kansen op verschillende niveaus omdat de techniek zo breed is.

Onze loopbaanadviseur, Dian, sprak hierover met Nick Tulling, Manager Regio Noordoost Brabant bij Werk en Vakmanschap.

Wat doet Werk en Vakmanschap?

Werk en Vakmanschap is een landelijk samenwerkingsverband van honderden technische en industriële bedrijven. Nick legt uit: “Wij zijn een landelijke coöperatie die zich sinds 1994 inzet voor de technische vakkrachten  van de toekomst. Wij werken samen met technische bedrijven, ROC’s en vakopleidingen in de regio. Zo promoten we techniek op scholen om leerlingen te stimuleren voor techniek te kiezen. Deze promotie doen wij door middel van techniekdagen en het verzorgen van voorlichting, training en gastlessen. Ook ondersteunen we bij het maken van de juiste keuze voor een opleiding binnen de techniek. Door intensieve coaching en begeleiding blijven we betrokken tijdens het BBL / werk en leerwerktraject. We zijn er niet alleen voor leerlingen, maar ook voor vak volwassenen en zij-instromers. Wij bieden zowel aankomende als ervaren technici een uitstekende werkomgeving om te kunnen doorgroeien. Zij kunnen aan de slag in de mechatronica, metaal-, elektro-, installatie-, proces-, infra-, laboratorium-, en motorvoertuigentechniek”.

Beschikbare vacatures

Omdat er veel vraag is naar vakkrachten binnen de techniek is Werk en Vakmanschap voortdurend op zoek naar mensen die willen leren en werken in de techniek. Deze beschikbare vacatures vind je op de website van Werk en Vakmanschap. Filter op jouw niveau en locatie en zie wat er gevraagd wordt in jouw regio. Werk en Vakmanschap heeft verschillende vestigingen door heel Nederland. De vestiging van de regio Noord Oost Brabant is gevestigd op de Kanaalastraat 12b in Oss in het Dome-X gebouw.

Naast techniek zijn er nog meer kansrijke sectoren, zoals ICT en zorg. Denk jij er ook over na om je te laten omscholen naar deze kansrijke sector maar wil je hierover met iemand kunnen sparren? Onze loopbaanadviseurs staan voor je klaar.