21st Century Skills ofwel 21e eeuwse vaardigheden

Vooral in het onderwijs hoor je deze term steeds vaker. Maar wat zijn nu 21e eeuwse vaardigheden? En waarom worden deze steeds belangrijker?

Snel veranderende toekomst

Door ontwikkelingen in technologie en digitalisering verandert onze samenleving steeds meer van een kennissamenleving naar een netwerksamenleving. De afgelopen jaren is al veel veranderd en de ontwikkelingen blijven doorgaan. Experts verwachten dat de helft van de banen van nu over een aantal decennia niet meer bestaat. Het werk dat er straks wel nog is zal veranderen van karakter, waardoor nieuwe banen ontstaan. Hoe het er precies uit gaat zien, is niet te voorspellen. Vast staat wel dat medewerkers meer en andere kwaliteiten moeten bezitten om goed te kunnen blijven functioneren in veranderend werk. Daar kan Wijzer in je Werk ook aan bijdragen.

Vaardigheden in de 21ste eeuw

In het volgende filmpje wordt perfect uitgelegd wat 21e eeuwse vaardigheden zijn en waar je ze voor nodig hebt:

De 21e eeuwse vaardigheden moet je altijd zien in samenhang met vakspecifieke kennis en vaardigheden. Kennis doe je op door te leren, maar kennis veroudert ook door nieuwe ontwikkelingen. Gelukkig kun je jouw kennis tegenwoordig ook online goed bijspijkeren via e-learning, maar ook de vele tutorials en instructievideo’s op YouTube. 

Hoe gaat onze loopbaan er uit zien?

Kennis en vaardigheden die gisteren nog heel belangrijk waren, zijn morgen misschien wel overbodig. Werk verandert, waardoor ook functies veranderen. Dertig jaar dezelfde functie uitvoeren komt niet meer voor. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar de functie van automonteur. Twintig jaar geleden waren auto’s mechanisch en hadden monteurs altijd vieze handen van het sleutelen. De monteur moest een hele checklist langs van onderdelen die mogelijk versleten waren. Tegenwoordig wordt een auto direct aan een computer gekoppeld die de auto “uitleest”. Een rapport vertelt de monteur wat wel en niet vervangen moet worden. De monteur moet dus niet alleen kunnen sleutelen, maar ook met computer overweg kunnen en kritisch blijven denken. Over een aantal jaar ziet de functie van de monteur er weer heel anders uit door de komst van elektrische auto’s en andere technologische ontwikkelingen (auto’s die rijden op water of zuurstof?). Een monteur zal continu kennis moeten bijhouden en nieuwe vaardigheden moeten bijleren om zijn vak te kunnen blijven doen. 

Bijblijven in het werk van de toekomst

Door een leven lang te leren en te werken aan ontwikkeling van jouw 21e eeuwse vaardigheden, ben en blijf jij toekomstbestendig. 

We wensen je succes en mocht je hulp nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op.