Wat als de baan van je dromen niet je droombaan blijkt te zijn? Het overkwam de 24-jarige Merel uit Odiliapeel. Na een universitaire studie ging ze aan de slag als marktonderzoeker maar ontdekte al snel dat ze geen energie kreeg van haar werk. Dankzij loopbaanadvies van Wijzer in je Werk weet ze nu waar ze haar droombaan wél kan vinden.

“Toen wist ik het even niet meer. Als dit het niet was, wat dan wel?”

‘Ik wilde marktonderzoeker worden. En dat was jarenlang mijn doel. Tijdens studies had ik geen oog voor signalen die er wel eens op zouden kunnen wijzen dat het niet bij me zou passen. Als ik nu terugkijk, had ik zelfs oogkleppen op. Terwijl ik had kunnen weten dat het werk als marktonderzoeker me niet blij zou maken. Het is heel zakelijk terwijl ik juist van het persoonlijke contact ben. Ik werk liever met mensen dan met bedrijven. Dat maakt me blij.’

‘Toen wist ik het even niet meer. Als dit het niet was, wat dan wel? Tegelijk was er een soort angst: áls ik iets nieuws vind, hoe weet ik of ik dat dan wél leuk blijf vinden? Ik wilde meer zekerheid dat mijn volgende stap wel een goede stap zou zijn.’

Gratis loopbaanadvies in 3 gesprekken

‘Een loopbaanadviseur aan het begin van je carrière ligt misschien niet zo voor de hand. Aan de andere kant: mijn moeder heeft dankzij een loopbaanadviseur in het verleden ook haar droombaan gevonden. Daardoor werkt ze nog steeds met veel plezier. Maar goed loopbaanadvies is vaak duur. Dat hield me tegen’

‘Zij tipte me uiteindelijk over het gratis loopbaanadvies van Wijzer in je Werk. Heel even dacht ik: kan het wel goed zijn als het gratis is? Aan de andere kant: de informatie op de site sprak me aan en ik had niets te verliezen. Dus vroeg ik een adviesgesprek aan. Daarna volgde al snel een uitnodiging voor het eerste gesprek.’

Sociaal, ondernemend en intellectueel

Alco van Dam (een van de loopbaanadviseurs van Wijzer in je Werk) zag al in het eerste gesprek waar het probleem zat. Dat vind ik mooi. En het is denk ik ook waarom ik daarna zo snel vooruitgang kon boeken.’

‘Ter voorbereiding op het gesprek daarna vulde ik een uitgebreide test in om mijn belangrijkste kwaliteiten te ontdekken. De uitkomst? Sociaal, gevolgd door ondernemend en intellectueel. Stuk voor stuk kwaliteiten waarin ik mezelf herkende. En die combinatie van kwaliteiten, die zoek ik nu in een baan. Maar hoe?’

‘In aanloop naar het derde gesprek ging ik daarom op zoek naar organisaties die me aanspraken. Met Alco besprak ik hoe je met dat soort organisaties in contact kunt komen. Door ze bijvoorbeeld rechtstreeks of via social media te benaderen en te vragen of ze openstaan voor een oriënterend gesprek. Of door binnen mijn eigen netwerk te vragen wie contacten heeft. Veel meer mogelijkheden dan alleen vacatures afwachten dus.’

Jobhopper

‘De gesprekken met Alco waren een eyeopener. Ik vroeg me af of na een jaar van baan wisselen niet gek zou zijn, maar hij stelde me gerust en zei: “Met 1 baan kun je nooit een jobhopper zijn. Het beste moment om je te oriënteren is aan het begin van je carrière en wisselen van baan is daar onderdeel van”. En waar ik eerder mijn ervaring met marktonderzoek aan de kant zou gooien omdat ik totaal iets anders wil, heeft Alco me doen inzien dat ik die ervaring ook op andere vlakken in kan zetten.’

‘Ik werk nog steeds als marktonderzoeker. Maar dankzij het loopbaanadvies van Wijzer in je Werk weet ik nu wat het beste bij me past en heb ik er alle vertrouwen in dat ik snel mijn nieuwe droombaan ga vinden.’


Wil jij net als Merel gaan onderzoeken welke baan jou blij maakt? Meld je dan aan bij Wijzer in je Werk. Onze samenwerking met vele partners zet ook voor jou deuren open.