Werken tijdens je opleiding

Veel jongeren werken al tijdens hun opleiding. Ze hebben een krantenwijk, werken in de lokale supermarkt om de hoek of in de horeca. Je werkt voor een gunstig tarief voor een bedrijf, waardoor deuren makkelijker voor jou open gaan dan voor (duurdere) medewerkers met meer ervaring. Het maakt voor jou ook niet uit wanneer het over een kortere periode gaat. En natuurlijk zijn jongeren veelal flexibel, enthousiast en leren ze snel ‘on the job’. Dus daar ligt een voordeel en een kans! Kijk eens verder, doe wat onderzoek en vraag  rond. Wat wil je graag doen als je klaar bent met je opleiding? Wat voor type werk wil je proberen? Gooi eens een visje uit bij een leuk bedrijf bij jou in de buurt. Doe dat met een passievol en gemotiveerd verhaal. Het zal je verbazen wat je bereikt! Voor je het weet heb je de eerste stappen gezet naar een stukje werkervaring wat later goed van pas gaat komen. 

Werkervaringsplek

Een ander idee is om een soort werkervaringsplaats te bespreken. Het gaat je immers om de ervaring. Dan werk jij voor een lager tarief, maar daar staat wel tegenover dat je werkgever jou bijvoorbeeld aanbeveelt aan toekomstige werkgevers. Het is ook belangrijk dat er voldoende tijd aan je wordt besteed, zodat je ook echt iets nuttigs kunt leren. Soms kun je doorstromen naar een volledige, betaalde functie. Het is wel belangrijk dat je deze afspraak schriftelijk vastlegt. En mocht je nog een uitkering hebben, dan is het in sommige gevallen mogelijk om met (deels) behoud van uitkering te starten. Neem initiatief! 

Ludieke sollicitatie

Wanneer jouw sollicitatie er meteen uitspringt, weet je zeker dat je ‘blijft plakken’. Misschien heb je niet exact de ervaring die wordt gevraagd. Maar creativiteit en een aanpakkersmentaliteit worden vaak zeer gewaardeerd. Hier een voorbeeld van Stan die graag bij Coolblue aan de slag wilde. Nou dat hebben ze geweten. Zijn sollicitatie ging viral en kreeg 55.000 likes en bijna 2.000 comments op LinkedIn! Het leverde hem (nog) geen job op bij Coolblue maar hij kreeg wel veel reacties. Ook van andere bedrijven en van recruiters. Hoe je kunt succesvol  kunt solliciteren met LinkedIn dat lees je in dit BLOG.

Welke ludieke sollicitatie zou jij kunnen maken die past bij de baan die jij graag wil hebben?

Tips voor een CV terwijl je nog weinig werkervaring hebt

Heb je niet zoveel te vertellen op je CV omdat je weinig werkervaring hebt? Geen zorgen. Want niemand zit de eerste 20 jaar van zijn/haar leven stil! Denk eens na aan alle activiteiten die je hebt gedaan waar je blij van werd. Misschien werkte je in de kantine van je voetbalclub, zat je in de toneelvereniging, organiseerde je een bijzondere reis voor je vrienden of was je actief lid van een studentenvereniging. Zet die ervaringen om en vertel over de eigenschappen die je nodig had om er een succes van te maken. Iets wat wij alle jongeren aanbevelen, is om vrijwilligerswerk te gaan doen. Niet alleen doe je iets goeds voor een ander, je krijgt er de kans om mooie werkervaring op te doen. En het staat zo ontzettend goed op je CV! Hoe je een CV schrijft wat voor jou werkt, dat lees je in dit blog van Wijzer in je Werk.

Stel je niet te bescheiden op

Bescheidenheid is een Nederlandse valkuil. Heb je moeite met positief over jezelf kunnen praten? Vraag het eens aan de mensen om je heen! Waar ben jij nou echt goed in? Gebruik wat je hebt gehoord in je sollicitatiegesprekken, maar bijvoorbeeld ook op je LinkedIn profiel. Niemand heeft er iets aan wanneer jij jezelf niet laat zien. Denk ook aan de contacten die je hebt die wellicht interessant zijn voor het bedrijf waar je solliciteert. Misschien kun je hen wel in contact brengen met een relevante partij? Kortom: denk goed na wat je een bedrijf te bieden hebt en vertel vol zelfvertrouwen je verhaal. Wat ga je een werkgever vertellen waardoor hij jou kiest?

Hoe kan Wijzer in je Werk helpen?

‘Wijzer in je Werk’ is er voor alle jongeren van Noordoost Brabant die met vragen zitten rondom werk. Lukt het je niet om een baan te vinden? Wil je graag aan de slag? Plan dan een gesprek met het team van Wijzer in je Werk. We kunnen je helpen met het vinden van je talent, het schrijven van een goed CV, leerwerkbanen, een werkervaringsplaats en meer. En het goede nieuws? Onze begeleiding kost jou niets, behalve je inzet!